Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на кафето в Истанбул

Пристанищният квартал Каракьой край моста Галата в Истанбул тези дни приятно ухае на кафе. На щандове с кафемашини и всякакви аксесоари за кафе се предлага такова голямо разнообразие от маркови кафета,че човек се затруднява кое първо да опита. Трудно може да се намери свободно място на кокетно подредените масички, тъй като непрекъснато идват любители на уханните напитки, от 20 до 50 годишни....
 
Фестивалът на кафето, който за първи път се провежда в Истанбул и привлече много жители и гости на града край Босфора, се превърна в едно от най-интересните събития в навечерието на Новата година. Около 10 х.души са посетили истанбулския кафе-фест през първите два дни след откриването, казаха организаторите. Очакванията са до края на седмицата цифрата да се удвои. Предлагат се над 55 вида кафета, има и намаления.
 
Фестивалът предлага богата програма с участието на диджеи и популярни изпълнители, работилници, изложби, рисуване върху кафената пяна. Не липсват и традиционните гледания на чашка кафе. В рамките на феста се провежда и първото състезание за приготвяне на най-вкусната кафе напитка.

Историята на кафето в Турция датира от 14 в, когато е внесено от Етиопия. Пиело се е главно турско кафе, което е традиция в приятелски или семеен кръг. Едно турско кафе се помни 40 години, се казва в популярна турска поговорка.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!