Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 25 хиляди сирийци са се завърнали от Турция в родината си през 2014-та

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 25 хиляди сирийски граждани, потърсили убежище в Турция, са се завърнали обратно в родината си през миналата година. Данните бяха съобщени от управата на околия Акчакале. Въпреки това няколко милиона сирийци продължават да пребивават в Турция. Властите посочват, че са 1 милион и 600 хиляди, но се твърди, че са близо 3 милиона души.

Турската страна прави всичко възможно, за да ограничи бежанския поток от съседната страна. Един от най
-големите гранични пунктове към Сирия - "Акчакале" край град Шанлъурфа беше затворен още в началото на миналата година, когато на отсрещната страна се струпаха големи групи сирийци, бягащи от атаките на терористите от Ислямска държава. Преминаването през Граничният пункт "Акчакале" става със специално разрешение. Пунктът се отваря, когато се съберат големи групи желаещи да се завърнат в Сирия. За тази цел те подават молби, а местните власти осигуряват охраната им до граничния пункт.

В същото време, с решение на турското правителство, през миналата година започна издаването на временни документи за самоличност на сирийските бежанци, т.н.тезкерета, с които имат право да работят и да бъдат социално осигурени.

Сирийските бежанци са със статут на гости в Турция и поради това могат да пребивават в страната колкото пожелаят. Но поради участие на някои от тях в обществени инциденти, просия по улиците и други негативни прояви, които зачестиха през миналата година, властите в Истанбул изпратиха една част от сирийците в бежанските лагери, където се водят на отчет.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!