Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се представя успешно на международното туристическо изложение ЕМИТТ-2015

Снимка: БГНЕС

Дни на България в Истанбул и Дни на Истанбул в София ще бъдат организирани до края на годината, по инициатива на министерствата на туризма на двете страни. Целта е засилване на туристическия обмен.

България е готова да стартира такава инициатива още през месец септември тази година, по време на която ще се фокусира върху красотите на България,на нейните курорти, балнео и спа центрове. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи България на 19-ото международно изложение за пътувания и туризъм за региона на източното Средиземноморие ЕМИТТ-2015 в Истанбул и проведе разговори с турски отговорни представители. В разговор специално за БНР министър Николина Ангелкова каза още:

Това, което видях тук, ме кара да работя още повече да обмисляме все повече нови варианти, с които ние да фокусираме рекламата и да продължим да убеждаваме нашите турски приятели да посетят нашата страна. От срещите и разговорите, които имах тук, останах с много добро впечатление и те ни показаха, че България е една партньорска и приятелска страна и те с радост биха ни съдействали във всяко едно отношение както по отношение на обмяна на опит, така и при разработването на съвместни продукти, за далечни дестинации като Китай и Япония.

Министър Николина Ангелкова допълни, че е договорено през месец март т.г. представители на най-големите турски туроператорски фирми да посетят България, за да се запознаят с възможностите на българския туризъм и да предлагат на пазарите, с които работят в света.

В рамките на ЕМИТТ  Истанбул се проведе българско-турски туристически форум, към който бе проявен много голям интерес от български и турски фирми и туроператори.

Мариян Беляков, изпълнителен директор на курорта "Пампорово", разказа,че турските туристи са 18-20 на сто от общия брой на чуждестранните туристи в България и има тенденция за увеличаването им.

Фатма Осман от турска туроператорска фирма, която основно работи с България, подчерта, че облекчаването на визовия режим от българска страна с въвеждането на шестмесечни многократни визи е много положителна стъпка за привличането на повече турски туристи към България.

България участва в ЕМИТТ-2015 с информационен щанд от 99 кв.м, чийто основен организатор е Министерството на туризма. Представят се 24 български туристически фирми, общински администрации и туристически сдружения. 

Изложението в Истанбул ще продължи до 25-и януари и се очаква да бъде посетено от над 100 хиляди души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!