Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев ще направи обръщение на форум за Холокоста в Прага

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

В Прага продължава Четвъртият международен форум, посветен на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война. Българският държавен глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение в рамките на специалната сесия на световните лидери в Пражкия замък. Домакин на сесията ще бъде чешкият президент Милош Земан, който даде заявка за радикална реч по време на форума. 

Земан обеща радикална реч на тема заплахата от нов Холокост. Според него срещу международния тероризъм не са достатъчни протестите срещу насилието, солидарността с жертвите или подсилването на законодателството, за което се настоява на форума. Сред гостите на официалната вечеря снощи бяха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарят Вера Юрова, държавни глави, но и противоречивият руски бизнесмен Владимир Якунин – основател и организатор на Родоския форум, на който през септември миналата година Земан сравни войната в Украйна с грип и получи остри критики в Чехия.

Днес се очаква да бъде обсъдена пътна карта за борба с екстремизма, расизма и нетолерантността в Европа и по света. В работния вариант на документа са включени сътрудничеството в областта на граничния контрол и установяване на единни стандарти за законната миграция между ЕС, САЩ, Русия и Израел, ограничения за пътуване, сътрудничеството на тайните служби на ЕС, САЩ, Русия и Израел и др. Залага се на превенцията и образованието, на обмена на  информация, мониторинг на двупосочната миграция в конфликтните зони, блокиране на интернет трафика и комуникацията между терористи, контрол на  финансовите потоци и др.

Следобед президентът Росен Плевнелиев ще се включи в "Похода на мълчанието" в Краков. В българската делегация, по предварителна информация, ще бъде и председателят на Организацията на евреите "Шалом" Максим Бенвенисти.

Възпоменателни церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау" ще се състои в Полша. В навечерието на 70-годишнина от освобождаването на лагера канцлерът Ангела Меркел заяви, че всички германци имат вечната отговорност да се борят с всякакви форми на антисемитизъм и расизъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!