Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Зарезан отбелязаха в резиденция "Евксиноград" и в с. Тополи

Ритуалът по зарязването на лозята на днешния празник Трифон Зарезан се състоя на две места във Варна - в резиденция "Евксиноград" и в село Тополи.

Традиционно в правителствената резиденция на днешния ден се канят гости и приятели, които да опитат от прочутите вина на избата. 104 декара са лозовите масиви в резиденцията. Главният технолог на избата Нели Тодорова обясни:

"Сортовете, които отглеждаме на територията на Евксиноград, това са "Шардоне", "Траминер", "Червен мискет", "Ризлинг" и "Врачански мискет". 12 000 литра вино успяхме да направим. Получиха се много чисти, пивки и добри вина".

В село Тополи зарязаха лозята кметът на селото Демир Георгиев и кметът на Варна Иван Портних. Преди ритуала отец Михаил отслужи водосвет: "Започваме с водосвет, с който ние ще осветим тази вода. След това ще благословим тоя имот".

Кметът на Варна Иван Портних връчи на кмета на с. Тополи удостоверение за въвеждане в експлоатация на последня етап от канализацията на селото:

"С този проект на практика окончателно, на 100 процента, е решен проблемът с канализацията в село Тополи. Общата инвестиция е в размер на 780 000, като 230 са от община Варна, а 550 000 по програма ПУДООС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!