Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в продължение на три дни Кипър е център на средновековния свят

"Кулата на Отело" в стария град на Фамагуста
Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на три дни Кипър е център на средновековния свят. Под надслов "Островът на Отело" в неговата столица се провежда третата годишна международна конференция по средновековно и ренесансово изкуство, литература, социална и културна история.

Учени, студенти, изследователи, общественици от Кипър и повече от 10 страни от света представят своя поглед към средновековната културна история. В програмата на международната конференция "Островът на Отело", домакин на която е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия, са включени повече от 30 презентации, научни съобщения, открити за обществеността лекции. Те са посветени на света и героите на Шекспир и на други ренесансови автори. Сред водещите теми са и различни аспекти на географията, историята и археологията на Кипър и Средиземноморието, както и на тяхното влияние върху общоевропейското развитие. 

Средновековното кралство Кипър се смята за едно от най-богатите и според експертите неговото архитектурно и културно наследство е ценен източник на информация за този период.

На острова, в "крепост в пристанищен град", се развива действието на прочутата Шекспирова трагедия "Отело". "Кулата на Отело", където се предполага, че ревнивият мавър удушава съпругата си Дездемона, е част от средновековната венецианска крепост на стария град на Фамагуста, който сега се намира в окупираната от Турция част на Кипър. Историческият паметник ще бъде отворен за обществеността след неговата реставрация, която започна през юли миналата година и се осъществява с подкрепата на Програмата за развитие на ООН и европейско финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!