Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък

| обновено на 09.04.15 в 09:05
Тайната вечеря

Днес е Велики четвъртък. Според новозаветния текст Божият син събрал апостолите на Тайната вечеря, след което е предаден от Юда.

Днес е най-важният ден от Страстната седмица, Велики четвъртък, казват и богословите. В четирите евангелия се разказва, че на този ден е Тайната вечеря на Исус и неговите ученици, на която той им заръчва да се обичат един друг, както той ги е обичал. На Велики четвъртък Исус се моли в Гетсиманската градина да го отмине горчивата чаша на страданията, преди да бъде предаден от последователя си Юда.

По традиция много вярващи врачани, спазвали Великденския пост, се причестяват именно днес, на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие.

След Василиевата литургия се извършва Велик маслосвет, по време на който се освещава елей. Много вярващи събира и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания.

На Велики четвъртък патриарх Неофит ще отслужи последование на 12-те евангелия от 18:30 часа в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На днешния ден в Етнографската къща и в Регионалната библиотека в Добрич ще отворят врати работилници за боядисване и писане на яйца. Музейни специалисти, краеведи и библиотекари ще запознаят децата с различни техники, ритуали и символи на Страстната седмица и Великден.

Фолклорните ни традиции повеляват яйцата да се боядисват днес и на Велика събота.

В ранни зори в ямболското село Генерал Инзово започва боядисването на яйцата за Великден. Сега се боядисват по двайсетина яйца, но преди години стопанките са събирали яйца няколко седмици преди Великден - по 40-50 яйца. Тогава са се боядисвали повече червени яйца, боите са били съвсем естествени - лукови обелки, орех и други. По традиция първото яйце се оставя за Света Богородица, а яйца не се ядат до сутринта на Великден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!