Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се представя днес в празничното честване на Деня на Европа в Кипър

Българско участие в Деня на Европа в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

България се представя днес в празничното честване на Деня на Европа в Кипър заедно с останалите страни-членки на Европейския съюз.

Българският трибагреник, книги за историята и културата на България, информационни материали за нашата родина, рецепти от традиционната българска кухня и, разбира се, българска баница. Така изглежда българският щанд, с който посолството на България в Никозия представя страната ни в празничното честване на Деня на Европа в кипърската столица. То е организирано от представителството на Европейската комисия и на Европейския парламент в Кипър и в него участват страните-членки на Европейския съюз, кипърски учебни заведения, неправителствени и доброволчески организации.

На своеобразното европейско изложение интересуващите се могат да получат информация за възможности за работа и образование в страните-членки, за финансиране по европейски програми. Те могат и да опитат храни и напитки от различни краища на Европа. Забавления и игри за децата и много музика изпълват територията на изложението.

В същото време кипърският президент Никос Анастасиадис е в Москва, където участва в тържествата по случай 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия. Перспективите за възобновяването на преговорите между двете кипърски общности за решаването на Кипърския въпрос са в центъра на срещите, които той проведе с президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин, за да осигури активното участие на членовете на Съвета за сигурност в мирния процес. Новият кръг преговори е акцент и в разговора днес на Анастасиадис с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Преди Москва кипърският президент бе в Полша, където се срещна с президента на Европейския съвет Доналд Туск, от когото Никозия поиска ангажираност на ЕС в преговорите по Кипърския въпрос.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!