Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2 млн. души се включиха в митинг в Истанбул по случай годишнината от превземането на града

| обновено на 31.05.15 в 11:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Седмица преди парламентарните избори в Турция близо 2 млн. души се включиха в митинг в Истанбул по случай 562-ата годишнина от превземането на града от османските войски. Митингът се проведе под открито небе в специално построения за тази цел огромен площад "Казлъчешме“ край брега на Мраморно море. Шпалир от войници в османски униформи посрещна турския президент Реджеп Ердоган и съпругата му, които пристигнаха с хеликоптер.

В словото си Ердоган нарече превземането на Истанбул една от най-грандиозните  победи на турския народ,променила хода на световната история. Честването на годишнината премина в атмосфера на предизборен митинг на симпатизантите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, които с лозунги и възгласи демонстрираха привързаността си. 

В неделя се навършват две години от антиправителствените протести за парка "Гези“ в Истанбул, при които имаше жертви и бяха потушени със сила от властите. Активисти на движението планират с различни изяви да отбележат годишнината, но властите обявиха, че ще забранят достъпа до централния площад "Таксим“ и "Гези“, за да не се допуснат демонстрации.

Ердоган обвини опозиционния вестник „Джумхуриет“ в шпионаж заради публикуването на снимки, намекващи за доставка на оръжия от Анкара за ислямистите в Сирия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!