Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на ДПС на посещение в Турция

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Делегация на ДПС, начело с председателя Лютви Местан, е на посещение в Турция по покана на турския премиер Ахмед Давутоглу в навечерието на парламентарния вот на 7-и юни.

Делегацията е била приета от Давутоглу. По време на разговора страните са изразили обща позиция, че интеграцията с Европа и демократизирането на региона са единствената алтернатива за благоденствие, за икономическо, обществено и културно сътрудничество.

Специално внимание е било отделено и на обстановката на Балканите. Било е изтъкнато, че демократизирането, хармонията и зачитането на културното многообразие са обща европейска мечта на балканските народи.

Лютви Местан е заявил, че въпреки че ДПС е опозиционна партия в 43-тия български парламент, ще подкрепя всички инициативи за задълбочаване и укрепване на връзките между Турция и България. Той е изразил пожелание резултатите от изборите на 7-и юни да бъдат успех за демокрацията, надежда за създаване на стабилни Балкани с многокултурно разнообразие, по подобие на Европа.

Делегацията на ДПС е провела срещи и с валията на Одрин Дурсун Али Шахин,с ректора на Тракийския университет, както и с отговорни представители на турското външно министерство, по време на които са били обсъдени въпроси от съвместен интерес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!