Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското правителство е издало необходимите разрешения за трасето в черноморската територия на газопровода "Турски поток"

Турското правителство е издало необходимите разрешения за инженерните проучвания в черноморската й територия, откъдето ще минава трасето на проекта за газопровода "Турски поток".

Морското трасе ще се състои от четири тръби, всяка от които е с мощност около 16 млрд. куб. м.

600 км от газопровода ще преминава през маршрута на предишния проект „Южен поток", който трябваше да минава през България, но Русия се отказа от него. Останалите 250 км ще минават по ново трасе към европейската част на Турция.

Според постигнатата договореност между Турция и Русия първите доставки на природен газ ще бъдат предназначени за нуждите на турския пазар.

Проектът "Турски поток" бе договорен на 1 декември 2014 г. при посещението на руския президент Владимир Путин в Турция. Руската "Газпром" и турската "Боташ" подписаха меморандум за разбирателство за строителството на газопровод от Русия до Турция по дъното на Черно море. "Турски поток" ще бъде с капацитет 63 млрд. куб. м. газ годишно. От тях 47 млрд. куб. м. ще се доставят за Европа, а останалите за вътрешно потребление на Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!