Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на незаконни жилища ще могат да закупят терени в ромския квартал в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

Общинският съвет в Стара Загора гласува да се даде възможност на собственици на незаконни жилища, които бяха или предстои да бъдат съборени, да закупят терени за строителство в югозападния край на ромския квартал "Лозенец". Кметът Живко Тодоров оттегли предложението си за безвъзмездно предоставяне на терени, срещу което се обявиха голяма част от общинските съветници от всички групи.

Терените се намират в зона в застроителни граници, а 100 квадратни метра по данъчна оценка струват 1266 лева. Общинският съвет гласува да се свали сегашната данъчна оценка, която е висока за този терен, където няма никаква подземна и надземна инфраструктура. На следващата сесия администрацията трябва да внесе предложение за новите цени на терените, които ще бъдат определени от независим лицензиран оценител. Едва след това ромите ще имат възможност да закупят терени и да строят. Но преди това трябва да съборят – доброволно или властите ще направят това принудително, незаконните си къщи.

До дни ще бъдат разписани заповедите за премахването на 93 незаконни постройки в квартала. При първата акция на Общината в ромския квартал бяха съборени около 60 къщи.

За "Хоризонт" Живко Тодоров заяви, че не знае за европейска директива, която защитава собствениците само на едно жилище, пък било то и незаконно изградено.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!