Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разследване на "Хоризонт" прокуратурата повдига обвинение срещу д-р Иван Вуцов

Софийската районна прокуратура повдига обвинение срещу д-р Иван Вуцов от Стара Загора за работа с фалшива диплома по кардиология  от 1996 година досега. Това съобщи за "Хоризонт" заместник-районният прокурор на София Стефан Милев. За случая стана ясно след журналистическото разследване на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

До дни доктор Вуцов ще бъде призован на разпит и ще му бъде предявено обвинението за документно престъпление. На 29 март 2013 година сестрата на доктор Вуцов Албена Вуцова представя в Ректората на Медицинския университет в София фалшивата му диплома по кардиология, с която мнимият кардиолог иска да запише курс за електростимулации (високоспециализирана дейност в инвазивната кардиология).

При рутинната проверка на дипломата в университета става ясно, че тя е фалшива. Заместник-районният прокурор на София Стефан Милев уточни, че обвинението към д-р Вуцов е затова, че съзнателно е използвал неистински официален документ от 20 юли 1996 година, откогато е започнал практиката си като кардиолог в болничната и извънболничната дейност.

За това Наказателният кодекс предвижда до 8 години лишаване от свобода. Припомняме, че разследването на "Хоризонт“ стана повод Районната здравно-осигурителна каса в Стара Загора да прекъсне договорните си отношения с д-р Вуцов. От Регионалната здравна инспекция обаче и до днес отказват да заличат мнимия кардиолог от своите регистри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!