Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Казанджиев: Цените на петрола ще падат вследствие на споразумението за иранската ядрена програма

След иранското споразумение ще има промени в цените и потреблението, прогнозират български анализатори.

Цените на петрола и на газа ще падат като резултат от споразумението за иранската ядрена програма, каза за "Хоризонт" Христо Казанджиев от Българския енергиен форум:

Към настоящия момент подписването на споразумението за иранската ядрена програма създава надежди и очаквания за продължаващо намаление на цената на петрола както поради факта на по-голямо предлагане на световните пазари, така и поради навлизането на чуждестранни инвестиции в петролния сектор на Иран. От друга страна, това развитие на събитията е добре за българските потребители, тъй като, заради по-ниските цени на петролните деривати, ще се понижи и цената на природния газ за България през следващите тримесечия.  

Личната прогноза на председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев е, че цените на петрола и на горивата ще се задържат или леко ще се понижат:

Иран е голям производител и износител на суров петрол и затова тревогите около Иран са се отразявали на петролните пазари и винаги са действали на цените. Тогава, когато преди 2 години обстановката беше особено натоварена около Иран и се предполагаше, че могат да последват военни действия, тогава цените скочиха, само от страха от евентуална военна криза около Иран.

В момента нещата отиват към успокояване, което е още един фактор, който би трябвало да влияе към намаляване а цените. Цените и без това са ниски заради по-високото предлагане, отколкото търсене, т.е. с наслагване и на този фактор, цените би трябвало да запазят тези равнища или, дори, малко да се понижат през следващите месеци. При тези цени на суровия петрол горивата на българския пазар ще запазят нивата си или, дори, ще спаднат малко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!