Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел подписаха Спогодба за търговско корабоплаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на транспорта Ивайло Московски и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз подписаха първата Спогодба за търговско корабоплаване между България и Израел. Документът гарантира добри условия за превозите по море и е предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството между  двете страни.

Споразумението е изключително важно за страната ни, защото голяма част от товарите в Близкия изток преминават през израелските пристанища, а спогодбата е условие да стигат и до България, каза Московски:

Доста държави, включително и Йордания, използват израелските пристанища за изходни точки, тъй като са блокирани от напрежението, което съществува в региона. Не случайно България  е  традиционно добра туристическа дестинация за израелски туристи, така че това беше недостиг в нашите взаимоотношения.

Върху споразумението са работили още от предишния мандат на това правителство. Подобни договори изискват сериозно задълбочаване и много проверки. Този документ изразява истинността,  прямотата и честността на двете страни, посочи израелският посланик Шаул Камиса Раз:

Това е наистина както хубав, така и радостен ден за двете държави и двата народа. Подписваме споразумение, свързано с морската търговия. Това е израз на постоянството, на взаимоотношенията, които са изключително силни между двете държави.

Спогодбата урежда безвизовия режим на моряците, преминаването през територията на друга страна и помощта, оказана на бедстващи кораби.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!