Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 души загинаха при терористично нападение в турския град Суруч

| обновено на 20.07.15 в 15:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 души са загинали и около 100 са били ранени при днешния терористичен акт в югоизточния турски град Суруч, в близост до границата със Сирия.

Обществеността в Турция изтръпна, понеже жестоко терористично нападение като днешното в Турция не е имало от доста време. Очевидци разказаха, че буквално трупове летели във въздуха. В Анкара бе сформирана кризисна маса, няколко министри заминаха за района.

Политическите лидери, включително и от прокюрдската "Партия на демократичните народи", заклеймиха терористичното нападение.

Според съобщението на турското министерство на вътрешните работи става дума за целенасочен терористичен акт. Повечето коментари са в посока на това, че е извършен от терористичната групировка "Ислямска държава" като отмъщение заради град Кобани, който бе превзет от кюрдските бойци. Има твърдения, че атентатът е извършен от жива бомба - камикадзе, която била жена от бойците на "Ислямска държава", а според други са били няколко души. Има и твърдения, че терористичният акт може да е извършен от сили, които целят да минират процеса на разрешаване на кюрдския проблем в Югоизточен Анадол.

Експлозията е станала по обед в центъра на градчето в една чайна, където по това време имало много хора. Оцелели свидетели разказаха пред камерите, че мястото се превърнало в кърваво езеро.

В близост до експлозията се намира сграда на културния център Амира, където, според твърденията, били разквартирувани около 300 младежи от Федерацията на младежите социалисти, които пристигнали снощи от Истанбул и други градове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!