Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейски опрерации срещу кюрдски екстремисти в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските сили по сигурността са задържали в турския курортен център Анталия 20 лица, заподозрени за връзки със забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

Полицейската акция била предприета по сигнал за подготвяни улични протести, съпроводени с въоръжени сблъсъци в Анталия и Алания, където курортният сезон е в разгара си.

Друга мащабна операция турската полиция провежда срещу кюрдски екстремисти от младежкото крило на ПКК в граничещата с Ирак и Сирия провинция Шърнак.

Кюрдски екстремисти преди това са предприели въоръжени действия срещу силите на реда, блокирали пътища, подпалили коли.

Специалните части за борба срещу терора и обществените безредици са изпратени в района. Кюрдски екстремисти обаче издигнали барикади, замервали с бутилки със запалителна смес. Полицията използвала сълзотворен газ и водни оръдия. Задържани са много членове на организацията. Операцията продължава.

В същото време областите Шърнак, Агръ, Тунджели, общо 16 области в Югоизточен Анадол бяха обявени за зони за сигурност, които са под контрола на турската армия. Това са области, където се водят най-интензивните сблъсъци между войската и кюрдските екстремисти. Мярката е временна, за срок от 15 дни, обявиха от валийството в Шърнак.

Двама войници загинаха, 31 бяха ранени при самоубийствен атентат в областта Агръ край границата с Иран, извършен от бунтовници от забранената ПКК.

Междувременно днес се свиква заседание на Висшия военен съвет на Турция под ръководството на премиера Ахмед Давутоглу.

Очаква се да бъдат обсъждани нови назначения във висшия команден състав на турските въоръжени сили. Предвижда се да бъде определен нов началник на генералния щаб на армията на мястото на Недждет Йозел, който излиза в пенсия. А също и нови главнокомандващи на военноморските сили, на военновъздушните сили и на жандармерията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!