Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни преговори за съставяне на правителство в Турция

Днес се предвижда, ако не се случи нещо непредвидено, да се срещнат за втори път лидерът на ислямистко-консервативната ПСР Ахмед Давутоглу и лидерът на кемалистката Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу, които водят преговори за формиране на правителство. Но анализатори изключват напредък.

Самият Кълъчдароглу заяви, че не смята, че ще бъде формирано правителство между двете формации, които в интерес на истината са с диаметрално противоположни идеологии. Отговорни представители от ПСР пък заявиха, че електоратът няма да одобри подобна коалиция.

Пред Турция се очертават нови избори. Интересното е,че Партията на справедливостта и развитието събира значителна подкрепа през последните няколко седмици според социологическите анкети. Тя може да си възвърне парламентарното мнозинство, което изгуби на вота на 7 юни т.г. ПСР ще използва този благоприятен развой, за да се насрочат нови избори, както обяви и турският президент. 22 ноември се посочва като възможна дата за провеждане на предсрочния парламентарен вот. Преди това няма да е удачно, тъй като на 15 ноември Турция ще бъде домакин на срещата на страните от Г20.

На вота на 7 юни т.г. нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да състави самостоятелно правителство. На 23 август изтича предвиденият от Конституцията срок за сформиране на кабинета. Турският президент Реджеп Тайп Ердоган изключи вероятност за удължаване на крайния срок за правителство и заяви, че ще обяви нови избори.

В същото време редица политолози изтъкват, че евентуален парламентарен вот, който ще се проведе в настоящата обстановка на терористични атаки от страна на кюрдските екстремисти и удари на турската армия срещу тях, крие рискове и за изхода от вота, и за сформиране на правителство. А според други едни нови избори няма да доведат до голяма промяна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!