Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският парламент решава за срока, в който армията ще извършва операции в Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент, Меджлисът, ще проведе извънредно заседание. Депутатите, избрани на 7 юни, са във ваканция заради насрочените нови избори, но според Конституцията Меджлисът може да се свика, когато има неотложни за разрешаване проблеми.

Ще се обсъжда предложението на правителството за удължаване с 1 година на срока на резолюцията, позволяваща на турската армия да извършва операции в Сирия и Ирак при заплаха за сигурността на страната. Резолюцията се нарича "тезкере" и срокът на давност изтича на 3 октомври т. г.

Предишният документ беше приет преди година с гласовете на ПСР, която тогава имаше мнозинство в Меджлиса, а основната опозиционна НРП гласува против. Сега обаче опозицията обяви публично, че ще гласува за удължаване на срока на резолюцията.

Този път ситуацията е различна, заяви лидерът Кемал Кълъчдароглу. Резолюцията дава зелена светлина за активни действия срещу терора на "Ислямска държава", докато миналогодишната резолюция касаеше операциите само срещу сепаратистите от нелегалната Кюрдска работническа партия, ПКК.

Преди извънредното парламентарно заседание се състоя заседание на Съвета за национална сигурност на страната. В огласеното по този повод съобщение се подчертава, че Турция ще продължи участието си в ударите срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!