Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО предлагат Национална електронна гражданска инициатива

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации представиха свой законопроект за въвеждане на Национална електронна гражданска инициатива. Предложението беше обсъдено с действащи законодатели и експерти в парламента.

Сдружение за насърчаване на гражданската инициатива предлага всички български граждани да могат да правят предложение за политики и законодателни решения пред Министерския съвет онлайн. След набиране на валидна подкрепа от 12 750 подписа да се провежда публично изслушване на  инициативния комитет, след което да има становище по предложението. Какви може да са ползите от електронната инициатива, обясни Даниела Божинова, председател на сдружението:

Може да бъдат активни гражданите извън България, извън столицата, извън големия град, не е необходимо да присъстват физически да внасят нещо на хартия.

Според нея, ако представители на различни партийни групи в парламента бъдат убедени в смисъла от гражданското участие, предложението ще бъде прието и от Народното събрание.

Предложението вече има подкрепата на председателя на Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Гроздан Караджов.

Бъдещи законодателни инициативи  в тази посока ще бъдат посрещнати добре и, надявам се, ще минат по най-бързия начин през нашата комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!