Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Стара Загора ще проверява и частната практика на разследван лекар

Документ на д-р Иван Вуцов

Окръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала от публикации в "Хоризонт" и е образувала преписка за частната практика на д-р Иван Вуцов, съобщи за БНР Нейка Тенева, заместник окръжен прокурор и говорител на Окръжната прокуратура. Проверката трябва да установи дали лекарят с фалшива диплома за специалността "Кардиология" приема и лекува болни в частния си кабинет. Тя ще се извърши по чл. 324 от Наказателния кодекс. За упражняване на професия без съответна правоспособност в здравеопазването законодателят е предвидил до три години лишаване от свобода.

Прокурор Тенева съобщи, че досъдебното производство в Районната прокуратура срещу доктор Вуцов продължава. То не е присъединено към това на Софийската районна прокуратура, която вече внесе обвинителен акт срещу лекаря, защото става дума за използване на един и същ документ с невярно съдържание, но пред различни институции - в София фалшивата диплома е представена пред Медицинска академия, а в Стара Загора в болнични заведения, в които Вуцов е работил като кардиолог. 

Пред "Хоризонт" д-р Петър Загорчев, председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз, заяви, че регионалната колегия в Стара Загора уронва престижа на съсловната организация, като не взема отношение по случая "Вуцов". Той определи като абсолютно погазване на закона и факта, че Районната здравна инспекция не е заличила от регистъра си мнимия кардиолог и не го е санкционирала.

Окръжната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу друг лекар за това, че е взел 80 лева от пациент, за да му издаде болничен лист. При претърсване парите са открити и иззети, докторът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 500 лева. Окръжната прокуратурата продължава разследването на случая. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!