Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият чуждестранен премиер, посетил Турция след атентата в Анкара, е Бойко Борисов

Борисов обеща на Давутоглу да се застъпи пред Европейския съвет за зона за сигурност в Сирия

Давутоглу: Обмисляме стокооборотът между двете страни да достигне 10 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение, заяви министърът-председателят на България Бойко Борисов по време на посещението си в Истанбул. Той отбеляза, че заедно с турския си колега Ахмед Давутоглу са обсъдили сирийската криза и миграционните потоци, както и свързаните с нея рискове за сигурността на България и Турция.

Българският премиер подчерта, че подкрепя идеята на Анкара за създаване на зона за сигурност по границата със Сирия, която може да възпре мигрантския поток.

И в същото време да кажа едно голямо благодаря за усилията, които турската държава прави да задържа на своя територия хората, прокудени от Сирия и околните държави, огромните усилия, жест и трудности, които турската държава има, за да не дойдат тези милиони бежанци на нашата граница. Ще продължим да работим заедно в тази посока. Именно затова и нашата позиция, българската позиция на Европейския съвет, а ние и писмено сме я изпратили до всички премиери в Европа, е за изграждането на зона за сигурност в Сирия, хората да бъдат максимално близко до родните си места и един ден да се върнат там, а Турция да бъде включена в третия пакет на сигурните държави.

Зоната е важна и за предотвратяване на навлизането на терористи под прикритието на бежанци.

На ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби има много добро сътрудничество – горещ телефон за връзка. Може да се обменя непрекъснато и мигновенно информация.

Борисов заяви, че ще разговаря по предложенията на Турция с председателите на ЕК и на ЕП, с които му предстоят срещи в Брюксел по-късно днес. Имате пълната ни подкрепа, увери той.


Ахмед Давутоглу подчерта, че Борисов е първият чуждестранен премиер, който посещава Турция след смъртоносния атентат в Анкара, и благодари на българския си колега и на приятелска България:

Между Турция и България има пълна интеграция по много въпроси, има дълбоки и трайни връзки между двата народа, обсъдихме възможностите за тяхното задълбочаване. Предвиждаме взаимният стокооборот от 5 млрд. долара да достигне 10 млрд. долара. След изборите ще проведем в София сесията на Висшия съвет за стратегическо сътрудничество между нашите две страни, каза Давутоглу

Турският лидер се спря и на разследването на терористичния атентат. Има необходимост от сътрудничество, особено между съседните страни, в събирането на разузнавателна информация, изтъкна Давутоглу и  информира, че се води задълбочено разследване на самоубийствения бомбен атентат в Анкара и извършителите ще понесат последствията:

При разследването на случая на атентата в Анкара, когато проверяваме туитърите и IP номерата на компютри, установяваме, че както "Ислямска държава", така и ПКК имат дълбока роля в провеждането му.

Още веднъж искам да повторя, че независимо кой и каква връзка има с провеждането на този низък акт на тероризъм, ние ще стигнем до него и всички виновни ще бъдат предадени на правосъдието.

Посещението на българския премиер продължи едва няколко часа, но, според отговорни турски представители, то е било особено ползотворно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борисов благодари по телефона на Ердоган за помощта с бежанците

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Ердоган за помощта, която страната оказва на България за бежанците. В телефонен разговор Борисов изрази подкрепата към Турция след атентатите. Бойко Борисов е на визита в Турция,..

публикувано на 14.10.15 в 11:35