Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С “Месец на виното” Кипър почита един от основните продукти, с които е известен

Снимка: Бранислава Бобанац

С “Месец на виното” Кипър почита един от основните продукти, с които е известен. Разнообразни събития до края на ноември представят кипърското винопроизводство, което от векове е неотменна част от историята, поминъка, традициите и културата на острова.

Най-голям интерес в програмата на “Месеца на виното” в Кипър се очаква да привлекат специално разработените от Кипърската туристическа организация 7 нови “винени маршрута”, по които гостите и жителите на страната имат възможност да преминат от днес и в следващите уикенди до края на ноември. 41 винарни в основния лозаро-винарски район на Кипър в планината Тродос ще бъдат отворени за посетители по време на тези специални екскурзии. На място ще бъдат представени традиционното производство на алкохолната напитка и на изделия от грозде и гроздов сок, а също и традиционни кипърски занаяти, свързани с винопроизводството.

Днес е и заключителният фестивал в рамките на двумесечния Фестивал на гроздето и виното, който започна в средата на септември. В планинското село Килани канят за дегустация на първото за годината вино, съчетано с богата празнична програма с кипърска фолклорна музика и танци.

“Месецът на виното” включва и специални семинари както за туристи и просто любители на виното, така и за професионалисти производители и ресторантьори.

Градусът на празничното настроение в Кипър се вдига и с Фестивала на зивания - кипърската ракия, домакин на който са две села в планината Тродос днес и следващата неделя. Високоградусовото питие, което се прави на острова от 14 век, се смята за един от традиционните кипърски продукти, които носят историческия дух, настоящето и бъдещето на развитието на лозаро-винарския отрасъл в Кипър.

“Месецът на виното” се организира от Кипърската туристическа организация със съдействието на местните общности и финансовата подкрепа на европейските структурни фондове. Целта е популяризиране на традициите, културата, природните и исторически забележителности на Кипър, така че да се подпомогне развитието на селските райони-производители на виното и утвърждаването им като туристически центрове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!