Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Опасявам се от орязване на еврофондове заради повишените мерки за сигурност

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви във Варна, че след трагедията във Франция се опасява от намаляване на средствата по оперативните програми, заради инвестициите в повишените мерки за сигурност:
Няма човек в света, който в момента да излезе и да каже: "Няма риск, в безопасност сме. Ще бъде решено с едно движение". Не вярвам да има такъв човек. Но, така или иначе, мисля, че ще се катализират доста процеси за повече сигурност, повече инвестиции там, което, между другото, е доста притеснително за нашите програми, защото кохезията е изключително важна, оперативните програми са изключително важни, а пари в Европа няма в Комисията и това много ме притеснява. Даже сега с колегата Кънев си поговорихме, че заради сигурност могат да почнат да режат пари от оперативните програми. Надявам се да не го направят, казали сме си мнението, това още не е заявено, но ние предупреждаваме, че това не бива да си го мислят, защото трябват огромни средства, а кохезията е просто изключително важна за нас.

Що се отнася до мерките у нас, Борисов посочи, че българското правителство е направило необходимото в тази посока.
Премиерът и министърът на околната среда Ивелина Василева участваха в откриването на новата регионална система за управление на отпадъците край село Въглен, която обслужва Варна, Белослав и Аксаково и е на стойност 28 милиона лева, осигурени по Оперативна програма "Околна среда" .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!