Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър затегна контрола на международните си летища след заплаха за бомба в университет

Стотици студенти напуснаха университета в Никозия след бомбена заплаха
Снимка: Бранислава Бобанац

Бомбена заплаха евакуира днес студентите и преподавателите в Европейския университет в кипърската столица Никозия. Училища, летища, чуждестранни посолства, оживени обществени места в целия остров са под засилени мерки за сигурност.

Сигналът за бомба в сградата на Европейския университет в Никозия е подаден в 9.15 часа тази сутрин в полицията, като според източници отправилият заплахата е говорил "с акцент от Близкия изток". Стотиците студенти, преподаватели и служители в учебното заведение бяха принудени да напуснат помещенията като предпазна мярка за сигурност, а районът около него бе отцепен и напълно изолиран.

Екипи на полицията, специалните сили и специалисти по взривове с помощта на обучени кучета претърсиха сградата, но не бе намерено нищо подозрително. Бомбената заплаха се оказа "вероятно измислица", съобщиха от полицията. Към обед учебният процес в университета бе възстановен. 

Полицията оцени инцидента като "сериозен" след терористичните атаки в Париж. В Кипър бяха предприети допълнителни мерки за сигурност, които засилват въведените от началото на годината. Те засягат училища, чуждестранни посолства, пропускателните пунктове през разделящата острова "зелена линия", оживени обществени места.

След проведена в сряда среща на представители на компетентните органи с министъра на правосъдието и обществения ред Йонас Николау от днес се затяга контролът на двете международни летища в Ларнака и Пафос. Увеличават се полицейските патрули в района на летищата, включително крайбрежните и морски зони около тях, предприемат се засилени мерки за сигурност на полетите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!