Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: Още преди месеци дадох идея да се инкриминират посегателствата над деца и учители

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието ще организира национална среща за сигурността в училищата. На нея ще бъдат поканени представители на МВР, ДАНС, както и на министерствата на правосъдието и на социалната политика. Това обяви просветният министър Тодор Танев

Министърът припомни, че още преди осем - девет месеца е лансирал идеята за инкриминиране на посегателствата срещу деца и учители:

След като можаха да инкриминират посегателства срещу лекари, по същия начин може да се направи като специално вписване със съответните санкции и в българското законодателство. Това е нещо, за което настоявам. Всички тези държавни институции да изработим точен и стриктен проект за ограничаване на подобни случаи и пак повтарям, за тяхното наказателно преследване. Не може да сложим полицай до всяко дете, не може да има полицай зад всеки учител, за да го брани, но независимо от това, ако се вземат строги мерки, те ще рефлектират по-нататъшни посегателства.

Танев е поръчал на експерт от министерството да направи точен анализ на случая с битата учителка в Севлиево и на базата на документа министърът да сезира съответните органи. Обмисля се 16-годишният ученик, който изби зъбите на възрастен мъж в Бургас, да бъде настанен в училище с по-особен режим, което да се наблюдава от полицията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!