Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Коралски: През 2015 г. едва 3 500 души с увреждания са намерили работа чрез специалните програми

Снимка: БГНЕС

Само 10% от хората с увреждания се реализират на пазара на труда, като сред тях регистрираните безработни са около 25 000 души. През миналата година по специалните програми едва 3 500 души с увреждания са намерили работа, коментира за "Хоризонт" председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски:

Сегашният процес, който до голяма степен се свежда те да се запишат в бюрата по труда и да чакат да ги наеме някой работодател, ако работи това, е само дотолкова, доколкото има интерес към субсидираната заетост. Докато целта на една политика е да създаваме трайна заетост на хората с увреждания и когато човек започне работа, на практика да стане полезен за себе си, за семейството, за обществото. Всичко това в момента е обърнато с главата надолу единствено и само защото все още не сме намерили подходящите механизми за търсене и реализиране на пазара на труда. 

По проект за включване в общността на деца и младежи с аутизъм вече са обучени 25 души.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

По-малко от 10 процента от хората с увреждания у нас работят

Според неправителствени организации много малко хора с увреждания у нас успяват да намерят работа. От близо 200 хиляди от тях, които са в работоспособна възраст, работят по-малко от 10 процента. В Европейския съюз между 40 и 50 % от хората с..

публикувано на 19.01.16 в 12:06