Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Много по-добре е навременно да се управляват средствата, договорени по програма

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на земеделските производители в България настояват за увеличаване на националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Инвестиционният интерес към момента е за близо 4 милиарда лева, а бюджетът е около 500 милиона – това стана ясно по време на Четвъртата национална среща на земеделските производители, която се провежда край Варна.

Министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че бюджетът на програмата е договорен и ако се открие процедура за увеличаване на националното съфинансиране, то реализацията на проектите може да се забави много:

След вземане обаче на едно подобно национално решение, следва една твърде дълга процедура и ако това стане възможно, като финал на процедурата, то ще бъдем в края на периода, когато и бизнес нуждите ще са изминало време, нереализирайки ги в срок – това са загуба на приходи и второ, отново в казуса, ще усвоим ли средствата?

Мисля, че е много по-добре навременно да се управляват средствата, които са договорени по програма. Както и навременно да се отговори на нуждите и икономическият ефект, включително и за земеделските стопани, би бил по-добър, ако тръгнем на варианта в 2019 година да можем да отворим мерките за бизнеса с увеличено съфинансиране, т.е. евентуално за още 1% повече земеделски стопани да има средства, 
допълни Танева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!