Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени забраната за достъп на автомобили в Морската градина във Варна

Административният съд във Варна отмени забраната за достъп на автомобили до местността "Салтанат" в Морската градина. Съдът се произнесе след жалба на собственици на имоти в района. 

В мотивите на съдебния състав се посочва, че жалбите на собствениците са основателни, тъй като действията на полицията не се основават на административен акт или закон, а местността няма подробен устройствен план.

С това решение сагата с достъпа на автомобили в Морската градина на Варна продължава, коментират от общината, въпреки че Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд във Варна от 20.07.2015 година, с което се казва, че забраната за преминаване и паркиране в историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата.

Решението на съда ще бъде обжалвано от община Варна, въпреки че това не спира изпълнението му до произнасяне на по-горната инстанция, а общинската полиция ще продължи да осъществява контрол по спазването на забраната по член 15 от Закона за движение по пътищата и според наредбата за обществения ред .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!