Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще се работи за тяхното развитие

Снимка: БГНЕС

България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен процес. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разговорите си с премиера и президента на Палестина. Българска правителствена делегация посети Рамала.

Българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще се работи за тяхното развитие, това посочи Борисов в рамките на срещата с палестинския си колега. Но зад тези приятелски отношения могат да бъдат и над 5000 палестински граждани, които са завършили образование у нас, смята още той, и отбеляза, че България има интерес да си сътрудничи с Палестина в търговско-икономическата област. Според премиера има нереализиран потенциал в това отношение.

През предходните две години се наблюдава постепенно увеличаване на българския износ основно на хранителните стоки. Също така страната ни разполага с богат опит в редица сектори като туризма, инфраструктурата, който пък може да бъде полезен на Палестина.

Бойко Борисов разговаря и с президента Махмуд Абас. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на сътрудничеството между страните, като акцент беше поставен върху приятелските отношения между българския и палестинския народ. България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен процес, заяви Борисов при срещата си в Рамала. Страната ни поддържа приятелски отношения както с Израел, така и с Палестина, заяви той и подчерта, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директни преговори между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!