Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинението: Ахмед Муса Ахмед помагал на чужденци да отидат в ИДИЛ

| обновено на 26.02.16 в 15:39
Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС
В Пазарджишкия окръжен съд продължава четенето на обвинителния акт срещу 14-те подсъдими за разпространение на идеите на "Ислямска държава". Според държавното обвинение, Ахмед Муса Ахмед е посрещал в Пазарджик бойци на ИДИЛ заедно със своя помощник. В обвинителния акт се посочват имената на трима граждани от Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция. 

Адвокатът му Елвира Панкова определи обвиненията като несъстоятелни:

Вие чухте ли Ахмед да има нещо общо с това и изобщо да има обвинения за тези глупости, които се прочетоха. Ама няма обвинения за това, че бил се срещал с бойци. Защо е вмъкнато това в обвинителният акт? За да отидете вие сега и да запишете, че бил помагал на бойци. Къде са доказателствата?

Съпругата на Ахмед Светла Димитрова, която присъства в съдебната зала, не отрече, че през джамията "Абу Бекир" преминават доста чужденци:
От тука всякакви хора ще минават. В джамията кой иска минава, в Турция отиват хората, в Германия.

Според Димитрова няма доказателства, че те са отсядали в дома им.

В обвинителния акт се посочва, че в проповедите си Ахмед е призовавал да не се приемат за приятели християни:
Борете се срещу приятелите на дявола. Ние сме бойци на Аллах и трябва да сме готови да умрем за него.

Според тайни свидетели, Ахмед е проповядвал, че скоро в България ще има война за избиване на християните, защото те били приятелите на дявола.

Според прокурор Нели Попова дясната ръка на сочения за лидер на ислямистката структура у нас Ахмед Муса Ахмед е Ангел Симов-Айри. По свидетелски показания именно той е връзката между салафитите от Пловдив и Асеновград с пазарджишката джамия. Айри заедно с Ахмед са посрещали бойци на "Ислямска държава" в Пазарджик. Единият от обвиняемите Тафик е свидетелствал в полза на обвинението, но според адвоката му той не се признава за виновен:
Според него издигането на жеста с показалеца на дясната ръка нагоре, което експертите свързват с терористите на "Ислямска държава", всъщност това е символ на таухид - "Аллах е един и Мохамед е неговият пророк".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Плодължава делото за радикален ислям в Пазарджик

В пазарджишкия Окръжен съд продължава първото у нас дело за разпространяване на идеите на терористичната групировка "Ислямска държава". Ромският лидер Ахмед Муса Ахмед и 13 негови подръжници са обвинени в насаждането на религиозна омраза и призив към джихад...

публикувано на 26.02.16 в 07:23