Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на МВР протестираха във Варна

Снимка: БГНЕС

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест във Варна. Протестиращите са недоволни от предлаганите промени в закона, според които новопостъпилите служители ще получават по-малко заплати при пенсиониране. Против са и преобразуването на Националната пожарна в агенция с аргумента, че това ще доведе до увеличаване на администрацията и по-голямо натоварване на професионалистите.

Според протестиращите нищо не се е променило от предишните протести, а това, че се намаляват заплатите като обезщетение за новопостъпили служители, е явна дискриминация към тях. Красимир Костов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР каза, че синдикалистите ще отидат на общественото обсъждане на промените в закона на 15-ти март в Парламента, по покана на председателя Вътрешната комисия Цветан Цветанов, на което ще присъства и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

От сега обаче е ясно, че ние няма да се съгласим с това „Противопожарна безопасност и защита на населението“, да се превърне в Изпълнителна агенция, защото това ще доведе до намаляване на професионалистите и до увеличаване на администрацията, заявиха протестиращите.

Това, което споделиха надзирателите от Варненския затвор е, че продължават да работят при изключително тежки условия, с плъхове, хлебарки и с не особено атрактивно заплащане. Полицаите пък казаха, че са демотивирани от факта, че рецидивисти, които са направили поредица от кражби, са пускани много бързо, а някои от тях бягат, докато още не е приключил процеса. Те казаха, че всичко това води до голям стрес. Пожарникарите, полицаите и надзирателите казаха, че в цялата страна ще има такива протести.

В събота протестът е в Бургас, а между двете четения на закона ще има национален протест пред сградата на Парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!