Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три милиарда лева бюджет за новата ОП "Региони в растеж"

Снимка: БГНЕС

Новата оперативна програма "Региони в растеж" има бюджет от три милиарда лева, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея, Североизточният район може да инвестира 300 милиона лева в три направления - градското развитие, градския транспорт, градската среда и образователната инфраструктура. Създава се и фонд за подкрепа на инвестициите в туризма: 

Чрез Фонда за развитие на туристическа инфраструктура, който планираме да реализираме, всъщност се надяваме да можем да подкрепим развитието на нови туристически атракции, но не само като атракции и като възможности за посещение, но и като проекти, които да генерират приходи, също са изключително важни. Втората част, разбира се, промишленост - във всичките й аспекти, включително подкрепа за развитие на пристанищна инфраструктура, транспортен логистичен хъб, какъвто е потенциалът на Варна и региона като такъв и трето, разбира се, това е развитието на земеделието и околните места.

Министър Павлова каза още, че поръчката за избор на изпълнител на първия лот на магистрала "Хемус" ще бъде обявена в края на май или началото на юни по новия Закон за обществените поръчки. За останалите три лота, поръчката за избор на изпълнител ще бъде обявена вероятно догодина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!