Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във варненския кв. „Аспарухово“ беляза две години от голямото наводнение там

Варна, наводнение
Снимка: БГНЕС

Жители на варненския квартал „Аспарухово“ се събраха на протест под надслов "Две години забравени". Поводът са две години от голямото наводнение. Протестното шествие премина по улиците на квартала и стигна до кметството, където хората се срещнаха с районния кмет.

Протестиращите обградиха Калина Белмезова, кмет на район Аспарухово, и поставиха въпроса за непочистените дерета, които две години след наводнението, са обрасли с растителност. Те настояваха особено за дерето на улица "Моряшка", което предизвика по-голямата част от бедствието. Калина Белмезова обясни това, което каза кметът на Варна Иван Портних, че заради обжалвания на фирми, които са кандидатствали за средствата за почистване на деретата, все още се бави процедурата, но ще свърши до няколко месеца.

Протестиращите поискаха оставката на Белмезова, както и тази на заместник-районния кмет.

Калина Белмезова заяви, че този протест е политизиран, тъй като сред протестиращите бяха градският лидер на БСП Борисляв Гуцанов, общинската съветничка от социалистите Милена Георгиева, която е жител на квартала.

Преди дни кметът на Варна Иван Портних обеща инвестирането на между 50 и 70 милиона лева до две години в район Аспарухово, с основната смяна на инфраструктурата, както и с превръщането на Аспаруховия парк във втора Морска градина. Хората обаче искат конкретност и обвиниха районното кметство, че трябва да е по-активно в срещите си с граждани.

Утре се навършват две години от голямото бедствие. Ще бъде организиран помен, в който ще участват, освен християнските свещеници от местната църква, също и местният ходжа и мюфтия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!