Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаук: Гласът на Великобритания тежи от 40 години в ЕС

| обновено на 23.06.16 в 15:23
Йоахим Гаук
Снимка: БГНЕС

Президентът на Германия Йоахим Гаук, който е на посещение у нас, заяви, че независимо от резултата на гласуването във Великобритания, държавите от Европейския съюз би трябвало да си извлекат поуки и да продължат дебата как искат да живеят заедно в Европа. Гаук направи коментара си, след като заедно с българския си колега Росен Плевнелиев се срещнаха със студенти в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС би било загуба за цяла Европа, коментира пред ученици и студенти германският президент Йоахим Гаук.
Великобритания е символ на дълга демократична традиция. Нейният глас повече от 40 години има тежест в Европейския съюз. Най-доброто нещо в дебата за така нареченият "Брекзит" беше самият дебат. Той извади наяве едно недоволство от ЕС, което преди това често оставаше скрито. Независимо от това как ще приключи гласуването днес, не бива просто да преминем към следващата точка от дневния ред. Би трябвало да извлечем поуки от кризата и да продължим да дискутираме как искаме да живеем заедно в Европа. Би трябвало да се изслушваме едни други, вместо да следваме модата да се движим само в затворени среди, защитаващи дадено мнение.
Президентът Росен Плевнелиев отговори на въпроса, дали несигурността на резултатите на референдума във Великобритания не е сигнал, че ЕС скоро ще се разпадне.
Ако се разпадне ЕС, следва война, защото след две кървави световни войни, единственият  извод, единствената работеща формула, единствената работеща идея беше тази, как да няма повече война в Европа. Единственият начин е, когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество, такова ниво на интеграция, което прави бъдеща война невъзможна.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мира Суховейко: Брекзит ще върне половината поляци от Великобритания

Близо 1 милион поляци живеят и работят във Великобритания. Опасенията в Полша от евентуален Брекзит са големи, коментира в предаването "12+3" Мира Суховейко , редактор в обществената телевизия във Варшава: Когато сондажите започнаха да показват,..

публикувано на 23.06.16 в 13:17