Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Генова: Учениците във Варненско предпочитат основно чуждоезиково обучение

Закриват 22 паралелки в професионалните гимназии в областта

22 паралелки в професионални гимназии във Варна и региона се закриват.Това са 22% от паралелките по държавния план-прием,  стана ясно след излизането на резултатите от първото класиране за професионалните и профилираните училища след 7 клас.
  
Учениците предпочитат основно чуждоезиково обучение, поясни Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление по образование в морската столица:

Прави впечатление, че варненските седмокласници имат предпочитание към профил "чуждоезиков" с интензивно изучаване на немски език. Учениците, които са с математически наклонности, посочват всички възможности на Математическа гимназия, като там математиката с английски език е водеща. 

Тази година Трета природо-математическа гимназия с паралелка биология с английски език  излиза на десето място , което е четири места по-нагоре от предходната година, допълни Генова като друг извод от класирането на първия етап във Варненска област.

С най-висок бал от 35.696 са кандидатите за Математическата гимназия с изучаване на английски език, а на пето място е Първа езикова гимназия с изучаване на немски език .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!