Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна хванаха такси, което може да отчита с близо 70% повече изминато разстояние от реалното

Снимка: архив

Таксиметров автомобил с монтирана помпа, с която шофьорът извършва измами на клиентите като отчита повече километри, откриха при съвместна проверка служители на Държавната автомобилна инспекция и агенция "Държавен метрологичен надзор" във Варна.

Таксито потеглило от летището във Варна до хотелски комплекс в града и вместо 12,5 километра, апаратът отчел 20 километра - това обясни Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел "Метрологичен надзор":

Пристигайки на крайната точка апаратът показа изминати 20 километра, а реалното разстояние е 12,5 километра. Веднага, в присъствието на служители на Инспекцията по метеорологичен и технически надзор и автомобилната инспекция, таксито минава по същия маршрут, но под наше наблюдение. Идеално се отчитат тези километри. Това горе-долу отива почти на 70%, което ме усъмни основателно, че може да има монтирано устройство. То се поставя между таксиметровия апарат и колата.

От началото на месеца се провеждат масирани проверки във Варна, Добрич, Балчик, "Златни пясъци" и "Свети Константин и Елена". 135 са проверените автомобили, открити са 10 нарушения.

Нарушителят, заловен с помпа, може да бъде подведен под наказателна отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!