Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горят около 1500 декара край с. Главан

Снимка: БГНЕС

Около 9 часа е подаден сигнал за пожар в лесонепригодни площи край гълъбовското село Главан, област Стара Загора. Изгорели са около 1500 дка дървета, храсти и пасища. Фронтът е на около 2,5 км в посока юг - югоизток. На място в момента за локализирането на огнището са сили и техника на Пожарната, мини "Марица-Изток", горските служби и земеделските кооперации. Използва се и тежка верижна техника. Ситуацията е под контрол. Няма опасност за хора и животни,  съобщи комисар Стоян Колев, директор на Областна дирекция пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора:

Пожарът е в лесонепригодни площи - пасища, стърнища, дерета. Наблизо има горски масиви, но откъм тях е ограничен. Фронтът е около 2-3 км. Площта е около 1500 декара. В момента е заграден почти отвсякъде, има още няколко участъка, на които се работи с шест екипа с пожарни автомобили и два високопроходими автомобила за ръководството. От мини „Марица-Изток“ има една пожарна, от ТЕЦ-3 има една пожарна, от Гълъбово и Стара Загора - това са пожарните екипи. От Горско стопанство Стара Загора има три екипа с три високопроходими автомобила. От община Гълъбово има 25 човека с три водоноски и няколко високопроходими автомобила. Земеделските кооперации помагат с трактори за заораване. От мини "Марица-Изток" има две машини, тип Камацу за направа на просеки, там където не може да стигне пожарната техника. За сега с тези сили ще се справим.

Около 15 часа е овладян друг пожар в района на 183 километър на автомагистрала "Тракия", съобщи още комисар Колев. Пожарът е избухнал в крайпътните храсти и прилежащи площи, не е създал опасност за пътуващите по магистралата автомобили и пътници. Информацията е на Радио Стара Загора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!