Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България. 

Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия, заяви Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.
В подробно изявление по темата премиерът припомни, че всъщност България в момента има осъдителна присъда в Женева, за която трябва да придобие два реактора на стойност 553 милиона евро. От друга страна, каза той, да не забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго действие да направим. По този начин той призова всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, при която държавата е изправена. Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук - каза Борисов. Благодарен съм на Жан-Клод Юнкер, както и на ЕК, че най-после разбраха, за което доказателство е писмото, подписано лично от Юнкер.

България трябва да търси инвеститори за газоразпределителен център "Балкан" и за проекта АЕЦ "Белене", заяви премиерът Бойко Борисов. Той изрази задоволство от вчерашния си телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който е договорен преглед на съвместните енергийни проекти. По думите на Борисов Русия има интерес както от проекта за газов център край Варна, така и от бързо уреждане на въпроса с оборудването за проекта АЕЦ "Белене", което България е осъдена да плати:

До този момент и те губят стотици милиони, и България губи. И са блокирани двете неща и търсят решение. Той обеща, че ще изпрати експерти, а ние какво да си говорим за газов хъб, откъде ще дойде толкова газ, за да го транспортираме, ако няма и руски газ.

По думите на Борисов АЕЦ "Белене" може да бъде изпълнен като частен проект с малко участие на държавата. Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна, заяви премиерът. Той припомни, че енергийният министър Теменужка Петкова беше в Мюнхен, където е разговаряла с потенциални инвеститори:

Не сме спрели да мислим какво точно ще се случи.

На 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан", добави премиерът:

Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток".
Относно разговора с президента Путин, премиерът каза:

Благодарен съм, че този разговор се осъществи и успяхме да се разберем за това, че ние ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, доста скъп, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби.
Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток". От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано.

Борисов смята, че може да се наложи нов разговор с турския президент Реджеп Ердоган по мигрантския въпрос. Повод за това, според премиера, дават  изявленята на австрийския външен министър Себастиан Курц, че споразумението между ЕС и Турция няма да издържи:

Това споразумение, колкото и в Европа да го наричат лошо, за България е добро. Миграционният натиск в момента е по-малък отколкото от миналата година. Ние ще се борим със зъби и нокти, то да продължи. И тук трябва да се разберем с президента Ердоган да продължи към България да го изпълнява.

Премиерът Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, на екологията Ивелина Василева, кметът на Варна, областният управител присъстваха на откриването на  уникален център във Висшето военноморско училище, направено и със съдействието на правителството, както и с европейски пари, което ни дава възможност да реагираме при всякакви бедствени ситуации, включително и при нефтени разливи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!