Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В троянското село Орешак тази вечер се открива панаир на занаятите

Снимка: fairoreshakbg.com

В Националното изложение на занаятите и изкуствата в троянското село Орешак тази вечер се открива вековният панаир на занаятите. Той е свързан с предстоящия храмов празник на Троянския манастир Успение Богородично. За първи път, по време на изложението, ще бъдат представени стоки, произведени в Троян.
Според преданието панаирът се организира още от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събират край стените на манастира, за да покажат произведенията си. И тази година гостите могат да се докоснат до художествените занаяти, да се насладят на традиционната кухня и фолклора. В парка на Националното изложение са разположени арт ателиета, които представят едни от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография.  От първото търговско изложение „Произведено в Троян“ посетителите на панаира могат да си закупят практични стоки и предмети за бита от местните производители.
До вечерта на 15 август се затваря за движение на автомобили главната улица в село Орешак, до Троянския манастир. Ограничението се въвежда заради започващия панаир на занаятите и храмовия празник на Светата обител. За посетителите са обособени три паркинга с около 1500 места.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!