Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова ще внесе в парламента предложения за ограничаване на правомощията на ЧСИ-тата

Снимка: БГНЕС

След множество жалби от граждани омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание пакет от предложения за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнителни. Причините Манолова обясни във Варна:

В момента работим по пакет от предложения, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители по отношение на това да злоупотребяват в рамките на изпълнителното производство като налагат непропорционално множество способи за запориране на имуществото на длъжника. За един малък дълг се запорират сметки, трудово възнаграждение, недвижими имоти, МПС-та. Ще настоявам, да има възможност хората да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават, защото в момента е на безценица – за жълти стотинки се продават скъпи имоти. Хората не могат да си погасят и след продажбата дълговете и стават длъжници за цял живот. Също така ще предложа да се намалят колосалните такси, които събират частните съдебни изпълнители.

Омбудсманът Мая Манолова предлага и промени, свързани с бързите кредити, бързите съдебни процеси на банките срещу длъжници и обжалване на лихвите по банковите кредити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!