Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима университетски преподаватели изографисват новата катедрала в Ловеч

Снимка: Пламен Христов

Четирима университетски преподаватели изографисват новата катедрала "Светите братя Кирил и Методий" в Ловеч. Строежът на храма започна през 2005 г., като до момента в него са вложени повече от 3,5 милиона лева, осигурени от дарители, държавата и общината. 

Ръководителят на групата, която изписва стенописите доц. д-р Владимир Аврамов, зам.-декан на Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет посочи, че те са изцяло в стилистиката на класическата византийска традиция.
Интерпретация на Палеологовия ренесанс от 12-13 век, който е с класически ортодоксални характеристики. Това са най-размирните времена преди османското владичество, което рефлектира и върху самата духовност, самата същност на стенописа като такъв. Той не е статичен , не е замръзнал като по времето на Юстиниан.
Аврамов поясни какво точно изографисват преподавателите.
Централната апсида е и пространство над жертвеника. В момента рисувам литургисти, това са първите епископи, които са написали химни в прослава на светата църква с тенденция да се организира един рисуван кръст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!