Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света.

В Америка започва нов период с идването на републиканците на власт. Бих искал да коментирам за добро избирането на Тръмп за президент, посочи турският държавен глава.

Анкара подозира администрацията на Обама в отказ да екстрадира живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, когото обвинява за организатор на опита за преврат на 15-и юли и се надява при новия президент да й бъде предаден, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Анкара има надежда също, че за разлика от Хилари Клинтън, която открито заявяваше подкрепа за кюрдите в Сирия, новият президент ще поправи това.

Очакваме, че Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ, и неговата администрация ще се постараят да поправят грешките на предишното ръководство и да конкретизират своята външна политика, посочи Джемил Ертем, съветник на турския президент Ердоган.

Турски анализатори оценяват вота на американците за Тръмп като израз на недоволството срещу статуквото и желанието за промяна.

В същото време социалните медии в Турция са заливани от протести срещу избора Доналд Тръмп. Няма ли друга планета, възкликна популярна тв водеща. Медиите припомнят и предизборно изявление на Тръмп, в което бе посочил, че ще закрие всички джамии в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

 Милош Земан

Милош Земан изрази силно задоволство от победата на Доналд Тръмп

Чешкият президент Милош Земан изрази днес силно задоволство от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз, като един от малцината европейски политици, обявих..

публикувано на 09.11.16 в 18:05
Владимир Путин

Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ, както и целия американски народ за успешното приключване на вота. На церемония по връчване на акредитивни писма на чужди посланици Владимир Путин..

публикувано на 09.11.16 в 17:59
Арман Бабикян

А. Бабикян: От щаба на Клинтън се занимаваха с медийните фойерверки на Тръмп, а той се занимаваше с избирателите

Не смятам, че има нужда от толкова големи усилия за опитомяването на Тръмп. Просто това, което направи в кампанията, беше да хвърли 5-6 мощни фойерверки, които възмутиха част от публиката. Всъщност той пренасочи усилията от кампанията на..

публикувано на 09.11.16 в 17:34