Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентският театър „Алма Алтер” има свой дискретен поглед към незрящите хора

БНР Новини
Снимка: личен архив

Университетската лаборатория за театър  „Алма Алтер”, към Су „Св. Климент Охридски”, предоставя  комплексно обучение в сферата на театралното изкуство. В артистичната лаборатория залагат на идеята, че всеки актьор трябва да развива своите умения и да може да се справя, освен с поставените актьорски задачи, също с всички предизвикателства на авторския спектакъл. Той трябва да умее да режисира собствена постановка, да направи нейната хореография и за финал да я представи пред публиката. Актьорите на „Алма Алтер” казват, че играят без костюми, без декор. Разчитат само на пресъздаването на живата  и непосредствената връзка с публиката. За най-изкушените студенти е предназначена двугодишна професионална квалификация в областта на авторския театър. Тук работим в студио, оборудвано с модерна аудио-визуална техника. Ръководството има образование и усет към потребностите на младите хора. То умее да им дава това, от което имат нужда, включително към студентите в неравностойно положение – казва Петя Йосифова, хореограф и директор в университетския театър:

СнимкаНие имаме хора, които през годините идват и гледат всяко наше представление, защото то е ново и различно от предходното. То се определя от срещите с публиката съответната вече. По своеобразен начин театърът не е място, където просто се гледа един спектакъл, а място, където можеш да срещнеш човек като теб. Тук в по-дълбоки основи забиваме острието на театъра като изкуство. Неговият фундамент не е просто в рамките на една културна среда, а е в рамките на социалната среда. В този смисъл ние си позволяваме чрез театъра да повдигаме важни теми от живота на обществото ни, да експериментираме с варианти на техните решения и така да провокираме размисъл и чувства сред аудиторията.

Младата трупа на „Алма Алтер” е изправена пред още едно голямо предизвикателство. Нарича се „24 часа театър“ и включва сценичен маратон в различни залите на университета по повод 25 март– Световен ден на театъра. Събитието по традиция е част от календара на СУ, а различното тази година е, че в него се включват незрящите хора. Към този род студенти ръководството на университета се отнася със специална грижа и внимание. Това потвърждава и Петя Йосифова, която вече е подбрала 30 младежи в т.нар. неравностойно социално положение и очаква допълването на групата с още участници:

Тази година решихме да съберем 30 зрящи и 30 студенти с нарушено зрение. Десет актьора и организаторите на екипа и да видим, дали хората освен да бъдат приятели, могат заедно да решат важен социален проблем.  Основната ни цел е да видим дали може изкуството и по-специално театърът  да направят хората по-близки, да ги срещнат чрез проблемите им, да им предложат решения, но не с думи, а експериментирайки с конкретните проблеми. В завършен вид ще покажем този своеобразен спектакъл пред публика на 25 март догодина. Сега става оформянето на групите. Желаещите да се включат от СУ са много. Почти всички студенти от миналогодишния  маратон искат отново да участват. Провокира ги по-високата цел, която си поставяме. Чрез новия проект на театрална лаборатория „Алма Алтер“ ще изплуват проблеми, които ние срещаме всеки ден в университета. Например да поискаш да направиш нещо полезно и то да не може да се случи, защото изисква много време, усилия, важни контакти и т.н. докато евентуално бъде доведено до успешна реализация.

Снимка: Гергана Манчева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!