Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитут 5.4 по Рихтер в района на Вранча, няма данни за пострадали хора и материални щети

Трусът е усетен и у нас по високите етажи на населените места в Северна България

| обновено на 28.12.16 в 10:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Институтът по геофизика на Румъния ревизира данните за земетресението, което разтърси страната тази нощ. Според новите данни трусът, който е регистриран в 1.20 часа в област Вранча, е бил с магнитуд 5,4 по Рихтер и е бил на дълбочина 97 километра. По-рано бе съобщено, че земетресението е с магнитут 5.6 по Рихтер. Властите съобщиха, че до момента не са регистрирани ефекти от земетресението.

Няма данни за пострадали хора и причинени материални щети от регистрираното земетресение.


Трусът е усетен и у нас, основно по високите етажи на населените места в Северна България, съобщиха за Българското национално радио от Националния институт по геофизика към БАН.  Дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика Илияна Попова успокои, че земетресения с подобна сила нямат разрушителен ефект. По думите ѝ земетресенията във Вранча обичайно се усещат на обширна територия заради голямата дълбочина на епицентъра.
Данни, които сме получили, са за Русе, Силистра, Дулово, Видин, Добрич, Варна. Но в тези селища е усетено слабо. Няма нещо, което да уплаши хората.

Илияна Попова обясни, че подобни трусове нямат потенциал да нанасят сериозни материални щети:
Все пак 5.5 не е разрушително земетресение, умерено силно. Земетресенията в района на Вранча се усещат на голяма площ, те са дълбоки, така, че дотук няма никаква изненада.
Варненци са почувствали земния трус от Вранча, особено тези, които живеят по високите етажи, в общината и в областната администрация няма сигнали за щети – съобщиха дежурните там.
Кметът на община Провадия Филчо Филев информира, че засега няма данни за сериозни поражения в града и региона. Той съобщи, че е разпоредил проверка за сигурността на сградите в града и региона:
Помолихме кметовете на населени места да обходят селата да видят има ли някакви щети. В град Провадия ръководителите на учебни и социални заведения също проверяват сградите.
При предишни земетресения силно пострада провадийското село Манастир. Там имаше срутени стени на къщи, а част от жителите бяха настанени временно във фургони
Освен у нас трусът бе усетен в Молдова и Западна Турция. 
Вранча, където се събират три тектонични плочи, е един от най-активните сеизмични райони в Европа. През 1977 година земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер отне живота на 1500 души, сред тях и десетки жители на Свищов.

Сеизмолози отчетоха, че през тази година е регистрирана по-висока  сеизмична активнст и повече трусове със сила над 5-та степен по Рихтер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проф. Емил Ботев: По отношение на катастрофалните земетресения сме като Обетована земя

За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години. Няма никакво място за сравнение. По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо..

публикувано на 28.12.16 в 08:32