Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив в машинното отделение на руски танкер по време на ремонт във Варна, няма пострадали

| обновено на 03.04.17 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Няма пострадали при взрива, възникнал на борда на руски кораб на територията на "Терем-Флотски арсенал" във Варна. Корабът е влязъл за ремонт в събота. Днес по време на заваръчни дейности вероятно искра е предизвикала инцидента. Това съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на кораборемонтния завод Георги СтойковТой обясни хронологията на случилото се:

Около 10.25 се чу взрив в областта на машинното отделение. Пожарът е потушен, пострадали няма нито от екипажа, нито от заводските работници и служители. Няма разлив, няма опасност от бъдещи екологични последствия.

Областният управител на Варненска област Тодор Йотов коментира инцидента в "Терем".
По-лошото е, че помещенията не са проверени, вентилирани. Така или иначе са нарушени редица мерки за безопасност и се е взривил един от баластните танкове. След взрива има и пробойна, тъй като корабът е наклонен на десния си борд. Пробойната не е голяма, тъй като е овладяна, няма разливи и няма изпарения от този кораб.


Причините за взрива, избухнал в 10.22  на борда на руския танкер, който току що е влязъл за ремонт в "Терем-Флотски арсенал", се изясняват. 

Прокуратурата във Варна образува досъдебно производство по случая. Следовател от Окръжния следствен отдел извършва оглед на мястото на произшествието. По първоначална информация пожарът е избухнал след изтичане на запалителни вещества.  

Продължават процесуално-следствените действия. Назначени са експертизи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!