Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 нови депутати ще влязат в 44-тото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова няма да бъде депутат. Бъчварова и още петима народни представители от парламентарната група на ГЕРБ са подали оставки в деловодството на парламента вчера. Румяна Бъчварова се връща на стара позиция - тя отново ще е началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, каквато бе в първия мандат на ГЕРБ.

Днес Народното събрание прекрати правомощията на шестимата депутати от ГЕРБ без дебати. Освен Бъчварова са освободени и Алекандър Манолев, Жечо Станков, Стоян Пасев, Недялко Славов и Станислав Дечев.  
Парламентът освободи и управителя на НОИ Бисер Петков, който е подал оставка, за да стане министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3".

Шестимата депутати от ГЕРБ, които се отказаха от мандата си, не се оттеглят от политиката, научи "Хоризонт". По неофициална информация, трима от тях се връщат на постовете си като областни управители: Станислав Дечев - на Хасково, Стоян Пасев - на Варна и Недялко Славов - на Смолян.  Други двама ще бъдат назначени като зам.-министри: Александър Манолев - на икономиката и Жечо Станков - на енергетиката. 

Поне 20 нови депутати ще влязат в 44-тото Народно събрание, след като народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти положиха клетва като членове на кабинета "Борисов 3".

В ранния следобед Централната избирателна комисия ще заседава, за да посочи имената на техните заместници. Те ще положат клетва в Народното събрание. Това може да стане най-рано идната сряда. 

Най-много ще са новите попълнения в парламентарната група на ГЕРБ - поне 12. Очаква се депутати да станат музикантът Калин Вельов и шампионът по кикбокс Владимир Вълев-Питбула. Те ще влязат на мястото на министрите Валентин Радев и Лиляна Павлова
Двама ще са новите членове на групата на "Обединените патриоти", след като съпредседателите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от вчера са членове на правителството. Така например на мястото на Симеонов се очаква да влезе пиарът на "Атака" Миглена Александрова. Възможно е да има и нови попълнения в парламента, след като станат ясни и заместник-министрите в кабинета "Борисов 3".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!