Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е денят на Светите равноапостоли Константин и Елена

Снимка: БТА

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. В началото на 4-ти век император Константин въвежда християнството като официална религия във Византия. Неговата майка - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Заради тези дела в името на християнската вяра Константин и Елена са канонизирани.

Според народните вярвания на днешния ден е забранена работа на полето. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Това е и денят на нестинарството. Именници днес са Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка. 

Днес Пазарджик отбелязва своя празник. Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена", която отслужи Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Той води и литийното шествие до площад "Константин Величков".

СнимкаЗа празника Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена" в едноименния курорт край Варна. След литургията - за деня на Светите равноапостоли, който е и празник на курортния комплекс, започва шествие, а по-късно и детски празник.  

С празничен водосвет и благословена трапеза се отбелязва храмовият празник на параклиса "Свети Константин и Елена" в 101-ви Алпийски батальон в Смолян. По установена вече традиция отец Иван Марински от църквата "Св. Дух", към чиято енория е параклисът, води богослужението, а на обяд ще има благословена трапеза. Параклисът в поделението е построен през 2007 година по идея на военнослужещите, за да ги закрилят Светите равноапостоли Константин и майка му Елена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!