Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха "концлагер" за кучета край Варна

| обновено на 25.05.17 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Варненските криминалисти разследват данни за европейски канал за трафик на животни, след като беше разбит нелегален кучкарник в село Звездица. 

Собственикът Веселин Лефтеров е задържан за 24 часа, съобщи окръжният прокурор на Варна. Срещу Лефтеров е повдигнато обвинение за неплащане на данъци в особено големи размери и подаване на фалшиви документи.  В незаконния кучкарник са намерени 67 животни. Очаква се срещу Лефтеров да бъдат повдигнати и обвинения за насилие над животните. 

За това вече е уведомен и главният прокурор.

Близо седем години собственикът е развивал тази нелегална дейност и е печелил по 60-70 хиляди лева на месец заради нелегален износ на животни. Те са гледани при ужасни условия, съобщи кореспондентът на БНР и определи мястото като концлагер за животни. Кучета от породи като „Йоркшир", като „Померан", „Питбул“ са отглеждани са в изключителна мръсотия, на животните е давана само дъждовна вода от улиците. С малките кученца са били хранени прасета, които също се отглеждат на мястото.

Многобройни сигнали са подавани, над 450, но досега никой не ни обърна внимание, това каза Светлана Хънт, която е председател на Фондация за защита на животните "Лъки Хънт". Евродепутатът Емил Радев обаче обърна сериозно внимание и сезира и главния прокурор.

Имало е седем сайта, където кучетата са продавани нелегално, след това хората, които са ги купували, са били изнудвани да плащат допълнително за ваксини и за други екстри. Повечето от животните са били болни.

Очаква се пресконференция на окръжния прокурор Владимир Чавдаров, както и главния секретар на МВР, който пътува за Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!