Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Едно лято в едно блато“ – мюзикъл, който разказва по детски за връзката ни с природата

БНР Новини

Идеята за спектакъла „Едно лято в едно блато“ е на Маргарита Шоселова, музикален хореограф на детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, а в спектакъла участва и Държавната опера – Стара Загора.

Действието се развива през лятната ваканция в село Байкал, в близост до което се намира Чокльовото блато. Три деца се връщат там всяка година и обичат да си играят край блатото и да наблюдават животните. Двете от тях знаят невероятно много за природата и мечтаят да станат биолози, когато пораснат. Един ден в селото идва друго дете – разглезен син на богат инвеститор, който иска да пресуши блатото и да построи хотел на негово място. Той не знае нищо за животните и постоянно се хвали с влиянието на баща си. Тогава се появява добра фея, която го превръща в прилеп. Момчето-прилеп трябва да избере своя път, а дали е добър или  лош, това ще разберат зрителите през месец юни в столичния Младежки театър.

Снимка
Либретото на мюзикъла е написала Мая Дългъчева, а идеята за героите и декорите предложили най-младите биолози от столичния Национален природонаучен музей, които участват като научни консултанти в сценичното представление. В началото идеята на Маргарита Шоселова беше свързана повече с животни като панди, тюлени, делфинчета – казва  Виолета Желязкова, биолог и консултант от музея. По нейна идея, животните в спектакъла са заменени от  други, които са по-близки и познати на децата в България.  Решихме да насочим вниманието на хората към нещата, които се намират и случват в нашата страна, с които всички сме пряко свързани и можем да им повлияем. А за прототип на блатото, където се развива действието, избрахме Чокльовото блато в резервата „Байкал“, община Радомир – казва Виолета Желязкова и продължава:

Снимка
Историята е типичната природозащитна драма, която се развива през последните години в множество защитени територии. Появява се един инвеститор, който иска да построи луксозен хотел на място, което е дом на множество редки и защитени биологични видове. Пиесата, понеже е направена за деца, трябва да завърши щастливо. Синът на инвеститора в крайна сметка, чрез поредица от приключения, се превръща в прилеп. След много забавни случки, той успява да убеди баща си да прекрати строежа. Посланието на нашата пиеса е, че трябва да уважаваме природата и да търсим красотата й дори там, където не я очакваме. В представите на хората, много често блатото е място, където има само жаби и комари,  където е мръсно и няма нищо интересно. Но това съвсем не е така. Влажните зони са едни от най-важните природни местообитания за птиците и са от изключително значение за тяхното опазване.

Снимка
Най-силният призив от младите еколози с артистична дарба е, децата и техните родители да не прекарват свободното си време в МОЛ-а, защото там не се случват интересни неща. Едно излизане сред природата е много по-здравословно, възпитателно и зареждащо с положителни емоции за децата – казва Виолета Желязкова и допълва:

Снимка
Така трябва да се подхожда към природозащитата – едновременно рационално, с истински научни познания, но същевременно трябва да е емоционално и въздействащо. Всеки един от нас трябва да усеща връзката, която съществува между него и околната среда. Време е по-често да се сещаме, че трябва да пазим природата, а не да говорим за важните неща само в Деня на Земята или на Софийския фестивал на науката. Може нашият спектакъл да звучи наивно, както е в детските приказки, но когато човек направи контакт с планината, езерото, морето, най-естествената му реакция е той да поиска да живее в хармония с нея и да я запази. Убедена съм, че много от проблемите с природозащитата се дължат на това, че хората не си дават сметка, какво има извън града. Когато отидохме на премиерата на „Едно лято в едно блато“ в Стара Загора, аз бях изпълнена с огромно вълнение заради това, което се случва с главния герой накрая. Мисля, че същото вълнение изпитаха и зрителите, които бяха в залата. Трудно ми е да определя един-единствен момент, който ми е любим в постановката, но като че ли това е моментът на промяната в мисленето на главния ни герой, който само след една нощ в блатото започва да обича всички негови обитатели.

Снимки: operasz.bg и mlt.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!